Borgen och solidariskt betalningsansvar
För att säkerställa att man får betalt för en vara eller en tjänst som levererats kan det vara bra att låta gäldenären ställa säkerhet för sina förpliktelser i form av en borgen. Vad ett borgensåtagande innebär och vilka sorters borgen det finns beskrivs enligt nedan.
Vad innebär ett borgensåtagande?
Ett borgensåtagande innebär att man har ett ekonomiskt ansvar för någon annan. Man går alltså i borgen för någon annans förpliktelser och man har därmed ett solidariskt betalningsansvar för skulden om personen eller bolaget man borgar för hamnar på obestånd och inte kan betala skulden. Ett solidariskt betalningsansvar innebär att man har samma ansvar för skulden så som om den vore ens egen.
Ett borgensavtal är i grund och botten en säkerhet för bland annat långivare men kan även användas i andra avtal så som leasingavtal, uthyrning av lägenheter eller större köp av varor.
Olika sorters borgen – Olika ansvar.
Det finns olika sorters borgensavtal och vilket som passar bäst i just ert fall måste avgöras från fall till fall.
Proprieborgen är kanske den vanligaste formen av borgensavtal och innebär att man som borgensman går i borgen så som för egen skuld. Fördelen med proprieborgen är att man som fordringsägare kan kräva betalning från borgensmannen direkt när fordran är förfallen oavsett om man försökt kräva pengar av huvudmannen eller inte.
Enkel borgen skiljer sig markant åt mot proprieborgen då man här alltid behöver kräva huvudmannen i första hand. Det är först när man krävt huvudmannen och konstaterat att vederbörande saknar utmätningsbara tillgångar eller är försatt i konkurs som man kan börja kräva borgensmannen och därmed dra nytta av borgensavtalet.
Finns det flera borgensmän?
Vår rekommendation är att det alltid finns fler borgensmän än en. Detta för att minimera kreditförlusten för dig som långivare/fordringsägare.
Om det är aktuellt med fler borgensmän kan man utforma avtalet lite olika. Kanske borgensmännen borgar för olika delar av summan? Vanligast är dock att borgensmännen borgar för hela summan och att de har ett solidariskt betalningsansvar, vilket innebär att samtliga borgensmän har ett lika stort ansvar att se till att skulden blir betald. Om borgensmannen tvingas infria sitt borgensåtagande och betala pengar till borgenären, har borgensmannen regressrätt mot sin huvudman. Detta innebär att han kan kräva tillbaka de pengar han betalat till borgenären, från den person han gått i borgen för. Finns det fler borgensmän har den av de borgensmän som tvingats betala pengar regressrätt mot sina medborgensmän.
Att tänka på om du har en fordran med borgen som säkerhet.
Något som du som fordringsägare behöver tänka på om du har avtal där det finns säkerheter i form av borgensavtal är att se till att samtliga borgensmän är kreditvärdiga. Det är också viktigt att borgensåtagandet finns skriftligt för allas säkerhet samt att borgensmännen tydligt blivit informerade om vad det innebär att gå i borgen för någon. Gäller borgensavtalet ett avtal om lån finns det även formkrav som kräver att borgensavtalet är skriftligt.
Ofta har borgensmännen gått i borgen för fler avtal vilket innebär att det är viktigt att man snabbt vidtar åtgärder mot borgensmännen i de fall huvudmannen inte fullgör sina förpliktelser enligt avtalet.
Vi på Observa Inkasso & Juridik AB är specialiserade inom B2B-området och har lång erfarenhet av att jobba med just borgensavtal i alla dess former och hjälper gärna dig som fordringsägare med hur du skall tänka kring säkerhet och borgensavtal. Får du inte betalt av din kund och du har en borgensman som säkerhet så kan du vända dig till oss för att få hjälp med att nyttja din säkerhet på bästa sätt. Vi kan även vara behjälpliga med att upprätta borgensavtal för dig.
Ta gärna kontakt med oss via mail eller telefon. Varmt välkommen till oss!